Israël en Ruinerwold lijken op het eerste gezicht twee totaal verschillende onderwerpen. Israël is een land in het Midden-Oosten met een rijke geschiedenis en cultuur, terwijl Ruinerwold een klein dorpje in Nederland is dat vooral bekend is vanwege de recente gebeurtenissen rondom de zogenaamde ‘spookfamilie’. Toch is er een opmerkelijke link tussen deze twee onderwerpen: de relatie tussen Israël en Nederland.
De relatie tussen Israël en Nederland
De relatie tussen Israël en Nederland gaat terug tot de oprichting van de staat Israël in 1948. Nederland was een van de eerste landen die de nieuwe staat erkende en heeft sindsdien een sterke band met Israël opgebouwd. Deze band uit zich onder andere in economische samenwerking, culturele uitwisseling en politieke steun.
De relatie tussen Israël en Nederland is echter niet altijd even makkelijk geweest. Zo was Nederland in de jaren ’70 en ’80 een belangrijke leverancier van wapens aan Israël, wat tot veel kritiek leidde vanuit de Nederlandse samenleving. Ook de Israëlische bezetting van de Palestijnse gebieden zorgt regelmatig voor spanningen tussen de twee landen.
De ‘spookfamilie’ van Ruinerwold
In oktober 2019 werd Nederland opgeschrikt door het nieuws over de ‘spookfamilie’ van Ruinerwold. Een man had jarenlang met zijn kinderen in afzondering geleefd op een boerderij in het Drentse dorpje. Het nieuws zorgde voor veel ophef en media-aandacht, zowel in Nederland als daarbuiten.
De zaak rondom de ‘spookfamilie’ van Ruinerwold is nog steeds in onderzoek, maar heeft al wel geleid tot veel discussie over de rol van de Nederlandse overheid en de zorgsector. Ook is er veel aandacht voor de psychische gesteldheid van de betrokkenen en de mogelijke invloed van religie op hun levenswijze.
De link tussen Israël en Ruinerwold
Maar wat heeft Israël nu te maken met de ‘spookfamilie’ van Ruinerwold? Het antwoord ligt in de religieuze achtergrond van de betrokkenen. De vader van de familie zou namelijk een fervent aanhanger zijn van de zogenaamde ‘Twaalf Stammen van Israël’, een religieuze beweging die zichzelf ziet als de rechtmatige erfgenamen van de twaalf stammen van Israël.
De ‘Twaalf Stammen van Israël’ hebben hun oorsprong in de Verenigde Staten, maar hebben ook aanhangers in Europa en Israël. De beweging staat bekend om haar afwijzing van de moderne samenleving en haar nadruk op traditionele waarden en normen. Ook wordt er veel waarde gehecht aan zelfvoorzienendheid en gemeenschapszin.
Hoewel de ‘Twaalf Stammen van Israël’ geen officiële religie zijn en er geen centrale organisatie bestaat, zijn er wel verschillende groepen die zichzelf onder deze noemer scharen. Een van deze groepen zou dus ook actief zijn geweest in Ruinerwold.
Conclusie
De link tussen Israël en Ruinerwold lijkt op het eerste gezicht misschien vergezocht, maar laat zien hoe verschillende onderwerpen soms toch met elkaar verbonden kunnen zijn. De relatie tussen Israël en Nederland is al decennia lang een belangrijk thema in de Nederlandse politiek en samenleving, terwijl de zaak rondom de ‘spookfamilie’ van Ruinerwold laat zien hoe religie en levenswijze soms tot extreme situaties kunnen leiden.
Hoewel de zaak rondom de ‘spookfamilie’ van Ruinerwold nog steeds in onderzoek is, is het duidelijk dat deze zaak nog lang zal blijven hangen in de Nederlandse samenleving. Het is dan ook belangrijk om te blijven reflecteren op de rol van religie en gemeenschapszin in onze moderne samenleving, en om te blijven zoeken naar manieren om mensen die buiten de maatschappij vallen te helpen en ondersteunen.