De Eurovisie Songfestival is een van de grootste muziekevenementen ter wereld en trekt jaarlijks miljoenen kijkers. In 2021 was het de beurt aan Israël om het evenement te organiseren. Het land had al eerder succesvolle edities van het Songfestival georganiseerd, maar deze keer was het anders. Vanwege de COVID-19 pandemie moesten er extra maatregelen worden genomen om het evenement veilig te laten verlopen. In dit artikel nemen we een kijkje achter de schermen van het Israëlische Eurovisie Songfestival 2021.
De voorbereidingen
De voorbereidingen voor het Eurovisie Songfestival begonnen al maanden van tevoren. Het organiserend comité moest een geschikte locatie vinden, artiesten uitnodigen en zorgen voor de technische faciliteiten. Maar dit jaar kwamen daar nog extra uitdagingen bij. Vanwege de pandemie moesten er extra maatregelen worden genomen om de veiligheid van de deelnemers en het publiek te waarborgen.
Israël had al ervaring met het organiseren van grote evenementen tijdens de pandemie. Zo werd het Eurovisie Songfestival in 2020 afgelast, maar organiseerde Israël wel een alternatief evenement genaamd “Eurovision: Europe Shine A Light”. Dit evenement werd zonder publiek gehouden en de artiesten traden op vanuit hun eigen land. Deze ervaring kwam goed van pas bij de voorbereidingen voor het Eurovisie Songfestival 2021.
De locatie
De locatie van het Eurovisie Songfestival 2021 was het internationale congrescentrum in Tel Aviv. Dit was dezelfde locatie als het Songfestival van 2019, dat werd gewonnen door de Nederlandse zanger Duncan Laurence. Het congrescentrum werd omgebouwd tot een spectaculaire arena met een capaciteit van 9.000 toeschouwers.
Vanwege de pandemie moesten er extra maatregelen worden genomen om de veiligheid van de deelnemers en het publiek te waarborgen. Zo werd de capaciteit van de arena teruggebracht tot 3.500 toeschouwers en werden er strenge hygiënemaatregelen genomen. Het publiek moest bijvoorbeeld een negatieve coronatest kunnen overleggen en er werd gezorgd voor voldoende afstand tussen de stoelen.
De artiesten
Het Eurovisie Songfestival staat bekend om de grote diversiteit aan artiesten en muziekstijlen. Dit jaar deden er 39 landen mee, waaronder Nederland, België, Frankrijk, Duitsland en natuurlijk Israël zelf. De artiesten moesten zich houden aan strenge regels om de verspreiding van het virus te voorkomen. Zo moesten ze regelmatig getest worden en mochten ze alleen optreden als ze een negatieve testuitslag hadden.
De Israëlische inzending was Eden Alene, een 21-jarige zangeres die in 2020 al was geselecteerd om Israël te vertegenwoordigen. Haar nummer “Set Me Free” was een mix van pop en dance en werd goed ontvangen door het publiek. Helaas wist Eden Alene de finale niet te halen, maar ze kreeg wel veel lof voor haar optreden.
De techniek
Het Eurovisie Songfestival staat bekend om de spectaculaire optredens en de indrukwekkende techniek die daarbij komt kijken. Ook dit jaar was dat niet anders. Er werd gebruik gemaakt van de nieuwste technologieën om de optredens zo spectaculair mogelijk te maken. Zo waren er hologrammen, drones en speciale lichteffecten.
Maar ook hier moest rekening worden gehouden met de pandemie. Zo werden de technici regelmatig getest en moesten ze zich houden aan strenge hygiënemaatregelen. Ook werd er gezorgd voor voldoende afstand tussen de technici en de artiesten.
De winnaar
Uiteindelijk werd het Eurovisie Songfestival 2021 gewonnen door de Italiaanse rockband Måneskin. Hun nummer “Zitti e buoni” was een mix van rock en punk en werd goed ontvangen door het publiek. Het was de derde keer dat Italië het Songfestival won, na eerdere overwinningen in 1964 en 1990.
De Israëlische editie van het Eurovisie Songfestival was een groot succes, ondanks de extra uitdagingen vanwege de pandemie. Het organiserend comité slaagde erin om een spectaculair evenement neer te zetten, met een mix van muziek, technologie en cultuur. Het was een mooie showcase voor Israël en een teken van hoop in moeilijke tijden.
Conclusie
Het Eurovisie Songfestival is een van de grootste muziekevenementen ter wereld en trekt jaarlijks miljoenen kijkers. In 2021 was het de beurt aan Israël om het evenement te organiseren. Vanwege de COVID-19 pandemie moesten er extra maatregelen worden genomen om het evenement veilig te laten verlopen. Het organiserend comité slaagde erin om een spectaculair evenement neer te zetten, met een mix van muziek, technologie en cultuur. Het was een mooie showcase voor Israël en een teken van hoop in moeilijke tijden.