Israël Blog

Messi Israël: De controversiële reis van Lionel Messi naar Israël

Lionel Messi, de Argentijnse voetbalster, heeft onlangs voor opschudding gezorgd door zijn geplande reis naar Israël. De reis, die gepland stond voor juni 2018, zou een vriendschappelijke wedstrijd tussen Argentinië en Israël omvatten. Echter, na een campagne van Palestijnse activisten en een golf van kritiek van over de hele wereld, heeft Messi besloten om de reis te annuleren. Dit artikel onderzoekt de controverse rond de Messi Israël reis en de bredere politieke context waarin deze plaatsvindt.

De Messi Israël reis

De Messi Israël reis was gepland als onderdeel van de voorbereidingen van het Argentijnse nationale voetbalteam voor het Wereldkampioenschap 2018 in Rusland. De wedstrijd zou plaatsvinden in het Teddy Kollek-stadion in Jeruzalem, en was bedoeld als een vriendschappelijke wedstrijd tussen de twee landen. Echter, de wedstrijd werd al snel het middelpunt van een politieke controverse.

De Palestijnse voetbalbond had opgeroepen tot een boycot van de wedstrijd, en riep op tot internationale druk om de wedstrijd te annuleren. De Palestijnen beschouwen Jeruzalem als hun hoofdstad en zien de wedstrijd als een erkenning van de Israëlische soevereiniteit over de stad. Bovendien hebben Palestijnse activisten de afgelopen jaren opgeroepen tot een culturele boycot van Israël, als onderdeel van de bredere campagne voor een boycot, desinvestering en sancties (BDS) tegen Israël.

De campagne tegen de Messi Israël reis kreeg steun van over de hele wereld, met name van beroemdheden en politici. De Argentijnse voetballegende Diego Maradona riep Messi op om de wedstrijd te annuleren, terwijl de Britse Labour-leider Jeremy Corbyn op Twitter schreef: “Het spelen van een voetbalwedstrijd in Jeruzalem, de bezette stad, is een provocatie en een fout.”

De annulering van de Messi Israël reis

Op 5 juni 2018, slechts enkele dagen voor de geplande wedstrijd, kondigde Messi aan dat hij de reis naar Israël zou annuleren. In een verklaring zei hij: “We hebben besloten om de reis naar Israël te annuleren en niet deel te nemen aan de geplande wedstrijd. Ik zou graag mijn excuses willen aanbieden aan de fans en iedereen die teleurgesteld is door deze beslissing.”

De annulering van de Messi Israël reis werd toegejuicht door Palestijnse activisten en hun supporters over de hele wereld. De Palestijnse voetbalbond noemde de annulering “een overwinning voor het recht en de waardigheid van de Palestijnse zaak”. De BDS-beweging prees Messi voor zijn “morele leiderschap” en riep op tot verdere culturele boycots van Israël.

De Israëlische regering en haar supporters waren echter woedend over de annulering van de Messi Israël reis. De Israëlische minister van Defensie, Avigdor Lieberman, noemde de annulering “een schande” en beschuldigde de Palestijnen van “terroristische dreigingen”. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu tweette: “Het is jammer dat Argentinië heeft toegegeven aan de druk van de boycotbeweging en de wedstrijd tegen Israël heeft geannuleerd.”

De bredere politieke context

De Messi Israël reis moet worden gezien in de bredere politieke context van het Israëlisch-Palestijnse conflict. Het conflict gaat terug tot de oprichting van de staat Israël in 1948 en heeft geleid tot decennia van geweld, onderdrukking en ontheemding van de Palestijnse bevolking.

De BDS-beweging is ontstaan als een reactie op deze situatie en roept op tot een boycot van Israëlische producten, bedrijven en culturele evenementen als een manier om druk uit te oefenen op de Israëlische regering om haar beleid ten aanzien van de Palestijnen te veranderen. De beweging heeft steun gekregen van een breed scala aan activisten, academici en beroemdheden over de hele wereld.

De Messi Israël reis is slechts een van de vele voorbeelden van de manier waarop sport en cultuur worden gebruikt als politiek instrument in het Israëlisch-Palestijnse conflict. In 2017 annuleerde de Argentijnse rockband Soda Stereo een gepland concert in Israël na een campagne van BDS-activisten. In 2016 riep de Palestijnse voetbalbond op tot de schorsing van Israël uit de FIFA vanwege de behandeling van Palestijnse voetballers.

Conclusie

De Messi Israël reis heeft opnieuw aangetoond hoe sport en cultuur worden gebruikt als politiek instrument in het Israëlisch-Palestijnse conflict. De annulering van de wedstrijd is een overwinning voor de Palestijnse zaak en de BDS-beweging, maar heeft ook geleid tot woede en frustratie bij de Israëlische regering en haar supporters.

Het is duidelijk dat het conflict tussen Israël en de Palestijnen nog lang niet is opgelost, en dat sport en cultuur slechts een klein onderdeel zijn van de bredere politieke strijd. Het is echter belangrijk om te erkennen dat deze kwesties een belangrijke rol spelen in de manier waarop het conflict wordt waargenomen en begrepen door mensen over de hele wereld.

Gerelateerde onderwerpen