Israel 1967 is een belangrijk jaar in de geschiedenis van het Midden-Oosten. In juni van dat jaar brak de Zesdaagse Oorlog uit tussen Israel en de Arabische landen Egypte, Syrië en Jordanië. Deze oorlog had grote gevolgen voor de regio en heeft tot op de dag van vandaag invloed op de politieke situatie in het Midden-Oosten.
De aanloop naar de oorlog
De spanningen tussen Israel en de Arabische landen waren al lange tijd hoog. In 1967 escaleerde de situatie toen Egypte troepen stuurde naar de Sinaï-woestijn, die tot dan toe onder controle stond van de VN-vredesmacht. Israel zag dit als een bedreiging en mobiliseerde zijn eigen troepen. Ook Syrië en Jordanië sloten zich aan bij Egypte en stuurden troepen naar de grens met Israel.
Op 5 juni 1967 begon Israel met een verrassingsaanval op de luchtmacht van Egypte. Deze aanval was zeer succesvol en binnen enkele dagen had Israel de controle over de Sinaï-woestijn, de Gazastrook, de Westelijke Jordaanoever en Oost-Jeruzalem. De oorlog duurde slechts zes dagen, vandaar de naam Zesdaagse Oorlog.
De gevolgen van de oorlog
De overwinning van Israel in de Zesdaagse Oorlog had grote gevolgen voor de regio. Israel had nu controle over een groot gebied dat voorheen onder Arabische controle stond. Dit leidde tot grote woede onder de Arabische landen en tot een verdere escalatie van het conflict.
Een van de belangrijkste gevolgen van de oorlog was de bezetting van de Westelijke Jordaanoever en Oost-Jeruzalem door Israel. Dit leidde tot een grote stroom van Palestijnse vluchtelingen en tot een verdere verslechtering van de relatie tussen Israel en de Palestijnen.
Een ander gevolg van de oorlog was de bouw van Joodse nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever en in Oost-Jeruzalem. Deze nederzettingen zijn nog steeds een belangrijk twistpunt tussen Israel en de Palestijnen en worden door de internationale gemeenschap gezien als illegaal.
De politieke situatie na de oorlog
De Zesdaagse Oorlog had ook grote gevolgen voor de politieke situatie in het Midden-Oosten. Israel werd gezien als de grote overwinnaar en kreeg daardoor meer invloed in de regio. Dit leidde tot een verdere polarisatie tussen Israel en de Arabische landen.
De oorlog had ook gevolgen voor de relatie tussen Israel en de Verenigde Staten. De VS steunden Israel tijdens de oorlog en dit leidde tot een verdere versterking van de banden tussen de twee landen. Dit had echter ook tot gevolg dat de VS minder geloofwaardig werd als bemiddelaar in het conflict tussen Israel en de Palestijnen.
Conclusie
De Zesdaagse Oorlog van 1967 had grote gevolgen voor de regio en heeft tot op de dag van vandaag invloed op de politieke situatie in het Midden-Oosten. De bezetting van de Westelijke Jordaanoever en Oost-Jeruzalem door Israel en de bouw van Joodse nederzettingen zijn nog steeds belangrijke twistpunten tussen Israel en de Palestijnen. De oorlog leidde ook tot een verdere polarisatie tussen Israel en de Arabische landen en had gevolgen voor de relatie tussen Israel en de Verenigde Staten.
De Zesdaagse Oorlog laat zien hoe complex en langdurig het conflict tussen Israel en de Palestijnen is. Het is een conflict dat al decennia voortduurt en waarvoor nog steeds geen oplossing is gevonden. Het is te hopen dat er in de toekomst een vreedzame oplossing gevonden kan worden voor dit conflict, zodat de regio eindelijk tot rust kan komen.