Israël Blog

Israël en Nederland: Een Bijzondere Band

Israël en Nederland hebben een bijzondere band die teruggaat tot de oprichting van de staat Israël in 1948. Nederland was een van de eerste landen die de nieuwe staat erkende en heeft sindsdien een belangrijke rol gespeeld in de relatie tussen Israël en Europa. In dit artikel zullen we de geschiedenis van de relatie tussen Israël en Nederland onderzoeken en kijken naar de huidige stand van zaken.

De Oprichting van de Staat Israël

Na de Tweede Wereldoorlog waren veel Joden op zoek naar een veilige haven. Veel van hen hadden de Holocaust overleefd en wilden een eigen staat waar ze veilig konden leven. In 1947 besloot de Verenigde Naties om Palestina op te delen in een Joodse en een Arabische staat. De Joden accepteerden het plan, maar de Arabieren weigerden en er brak een oorlog uit.

In mei 1948 riep David Ben-Gurion de onafhankelijkheid van Israël uit. Nederland was een van de eerste landen die de nieuwe staat erkende en stuurde een felicitatiebrief naar Ben-Gurion. Nederland was ook een van de eerste landen die diplomatieke betrekkingen aanknoopte met Israël.

De Joodse Gemeenschap in Nederland

Nederland heeft een lange geschiedenis van Joodse gemeenschappen. In de Middeleeuwen waren er al Joden in Nederland en in de 17e eeuw kwamen er veel Joden uit Spanje en Portugal naar Nederland vanwege de vervolgingen daar. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden veel Nederlandse Joden gedeporteerd en vermoord door de nazi’s.

Na de oorlog kwamen er veel overlevenden terug naar Nederland en begon de wederopbouw van de Joodse gemeenschap. Nederland heeft altijd een sterke band gehad met de Joodse gemeenschap en heeft veel gedaan om de herinnering aan de Holocaust levend te houden.

De Relatie tussen Israël en Nederland in de Jaren 50 en 60

In de jaren 50 en 60 had Nederland een belangrijke rol in de relatie tussen Israël en Europa. Nederland was een van de weinige Europese landen die Israël steunde en hielp bij de opbouw van de nieuwe staat. Nederlandse bedrijven investeerden in Israël en Nederlandse experts hielpen bij de ontwikkeling van de landbouw en de infrastructuur.

In 1956 brak de Suezcrisis uit en Israël viel samen met Frankrijk en Groot-Brittannië Egypte binnen. Nederland steunde de actie niet en riep op tot een staakt-het-vuren. Dit leidde tot spanningen tussen Nederland en Israël, maar de relatie bleef over het algemeen goed.

De Jom Kipoeroorlog en de Oliecrisis

In 1973 brak de Jom Kipoeroorlog uit tussen Israël en Egypte en Syrië. Nederland steunde Israël niet openlijk, maar leverde wel wapens aan Israël. Na de oorlog brak de oliecrisis uit en Nederland werd hard getroffen. De olieprijzen stegen enorm en Nederland moest bezuinigen.

De relatie tussen Israël en Nederland kwam onder druk te staan vanwege de oliecrisis. Nederland wilde goede relaties met de Arabische landen onderhouden om de olie-import veilig te stellen. Dit leidde tot kritiek vanuit de Joodse gemeenschap in Nederland en vanuit Israël.

De Relatie tussen Israël en Nederland in de Jaren 80 en 90

In de jaren 80 en 90 bleef Nederland een belangrijke rol spelen in de relatie tussen Israël en Europa. Nederland was een van de weinige Europese landen die goede relaties onderhield met zowel Israël als de Arabische landen. Nederland was ook een belangrijke donor voor de Palestijnse Autoriteit en hielp bij de opbouw van de Palestijnse economie.

In 1993 werd de Oslo-akkoorden gesloten tussen Israël en de Palestijnen. Nederland steunde de akkoorden en hielp bij de uitvoering ervan. Nederland was ook een van de weinige Europese landen die de Palestijnse staat erkende.

De Relatie tussen Israël en Nederland in de 21e Eeuw

In de 21e eeuw is de relatie tussen Israël en Nederland nog steeds belangrijk. Nederland is een van de grootste handelspartners van Israël in Europa en er zijn veel Nederlandse bedrijven actief in Israël. Nederland steunt ook de vredesonderhandelingen tussen Israël en de Palestijnen en heeft een belangrijke rol gespeeld bij de totstandkoming van het nucleaire akkoord met Iran.

Er zijn echter ook spanningen tussen Israël en Nederland. Nederland heeft kritiek op de Israëlische nederzettingenpolitiek en heeft de Palestijnse staat erkend. Israël heeft kritiek op Nederland vanwege de steun aan de BDS-beweging (Boycot, Desinvesteringen en Sancties) die oproept tot een boycot van Israëlische producten.

Conclusie

Israël en Nederland hebben een bijzondere band die teruggaat tot de oprichting van de staat Israël in 1948. Nederland was een van de eerste landen die de nieuwe staat erkende en heeft sindsdien een belangrijke rol gespeeld in de relatie tussen Israël en Europa. Nederland heeft altijd een sterke band gehad met de Joodse gemeenschap en heeft veel gedaan om de herinnering aan de Holocaust levend te houden.

De relatie tussen Israël en Nederland heeft ups en downs gekend, maar is nog steeds belangrijk. Nederland is een van de grootste handelspartners van Israël in Europa en speelt een belangrijke rol bij de vredesonderhandelingen tussen Israël en de Palestijnen. Er zijn echter ook spanningen tussen Israël en Nederland vanwege de kritiek op de Israëlische nederzettingenpolitiek en de steun aan de BDS-beweging.

Al met al is de relatie tussen Israël en Nederland een belangrijke en bijzondere relatie die nog steeds in ontwikkeling is.

Gerelateerde onderwerpen