Israël Blog

News Israel Russia: De relatie tussen Israël en Rusland

De relatie tussen Israël en Rusland is altijd al complex geweest. Beide landen hebben een lange geschiedenis van conflicten en samenwerkingen. De laatste jaren zijn er echter veel ontwikkelingen geweest die de relatie tussen de twee landen hebben beïnvloed. In dit artikel zullen we de belangrijkste gebeurtenissen bespreken die hebben geleid tot de huidige situatie tussen Israël en Rusland.

De geschiedenis van de relatie tussen Israël en Rusland

De relatie tussen Israël en Rusland gaat terug tot de oprichting van de staat Israël in 1948. In de beginjaren van de staat Israël was de Sovjet-Unie een belangrijke bondgenoot van de Arabische landen die Israël niet erkenden. De Sovjet-Unie leverde wapens en militaire steun aan de Arabische landen in hun strijd tegen Israël.

In de jaren 60 en 70 veranderde de relatie tussen Israël en de Sovjet-Unie. De Sovjet-Unie begon zich meer te richten op de Arabische landen en minder op Israël. Dit leidde tot een toenadering tussen Israël en de Verenigde Staten, die Israël begonnen te steunen in hun strijd tegen de Arabische landen.

In de jaren 80 en 90 veranderde de relatie tussen Israël en Rusland opnieuw. Na de val van de Sovjet-Unie in 1991 werd Rusland de opvolger van de Sovjet-Unie. Rusland en Israël begonnen toenadering te zoeken en er werden diplomatieke betrekkingen aangeknoopt. In 1996 bezocht de Russische president Boris Jeltsin Israël en in 2000 bezocht de Israëlische premier Ehud Barak Rusland.

De huidige situatie tussen Israël en Rusland

De huidige situatie tussen Israël en Rusland is complex. Er zijn verschillende gebeurtenissen geweest die de relatie tussen de twee landen hebben beïnvloed.

Syrië

Een belangrijke factor in de relatie tussen Israël en Rusland is de oorlog in Syrië. Rusland steunt de Syrische president Bashar al-Assad en heeft militairen gestuurd om hem te helpen in de strijd tegen de rebellen. Israël is echter bezorgd over de aanwezigheid van Iran en Hezbollah in Syrië, die beide vijanden zijn van Israël.

Israël heeft verschillende keren luchtaanvallen uitgevoerd op doelen in Syrië, waaronder Iraanse en Hezbollah-doelen. Dit heeft geleid tot spanningen tussen Israël en Rusland, omdat Rusland militairen heeft gestationeerd in Syrië en Israëlische luchtaanvallen een bedreiging kunnen vormen voor de Russische militairen.

Er zijn echter ook momenten geweest waarop Israël en Rusland hebben samengewerkt in Syrië. Zo hebben de twee landen informatie uitgewisseld over terroristische groeperingen in Syrië en hebben ze afspraken gemaakt om incidenten te voorkomen.

De verkoop van S-300 luchtafweersystemen aan Syrië

In september 2018 kondigde Rusland aan dat het S-300 luchtafweersystemen zou verkopen aan Syrië. Dit was een reactie op de neerstorting van een Russisch vliegtuig boven Syrië, waarbij 15 Russische militairen omkwamen. Rusland beschuldigde Israël van het neerhalen van het vliegtuig en wilde Syrië beter beschermen tegen Israëlische luchtaanvallen.

Israël was niet blij met de verkoop van de S-300 luchtafweersystemen aan Syrië, omdat dit de Israëlische luchtmacht zou kunnen beperken in hun operaties boven Syrië. Israël heeft echter laten weten dat het zich niet zal laten beperken door de S-300 luchtafweersystemen en dat het zal blijven opereren in Syrië.

De annexatie van de Krim

Een andere factor die de relatie tussen Israël en Rusland heeft beïnvloed, is de annexatie van de Krim door Rusland in 2014. Israël heeft de annexatie niet erkend en heeft sancties opgelegd aan Rusland. Dit heeft geleid tot spanningen tussen de twee landen.

Conclusie

De relatie tussen Israël en Rusland is complex en wordt beïnvloed door verschillende factoren. De oorlog in Syrië, de verkoop van S-300 luchtafweersystemen aan Syrië en de annexatie van de Krim zijn belangrijke gebeurtenissen die de relatie tussen de twee landen hebben beïnvloed. Ondanks de spanningen zijn er echter ook momenten geweest waarop Israël en Rusland hebben samengewerkt in Syrië. Het is afwachten hoe de relatie tussen de twee landen zich in de toekomst zal ontwikkelen.

Gerelateerde onderwerpen