Israël Blog

News Israel Russia: De relatie tussen Israël en Rusland

De relatie tussen Israël en Rusland is altijd al complex geweest. Beide landen hebben een lange geschiedenis van conflicten en samenwerkingen. De laatste jaren zijn er echter veel ontwikkelingen geweest die de relatie tussen de twee landen hebben beïnvloed. In dit artikel zullen we de belangrijkste gebeurtenissen bespreken die hebben geleid tot de huidige situatie tussen Israël en Rusland.

De geschiedenis van de relatie tussen Israël en Rusland

De relatie tussen Israël en Rusland gaat terug tot de oprichting van de staat Israël in 1948. In de beginjaren van de staat Israël was de Sovjet-Unie een belangrijke bondgenoot van de Arabische landen die Israël niet erkenden. De Sovjet-Unie leverde wapens en militaire steun aan de Arabische landen in hun strijd tegen Israël.

In de jaren 60 en 70 veranderde de relatie tussen Israël en de Sovjet-Unie. De Sovjet-Unie begon zich meer te richten op de Arabische landen en minder op Israël. Dit leidde tot een toenadering tussen Israël en de Verenigde Staten, die Israël begonnen te steunen in hun strijd tegen de Arabische landen.

In de jaren 80 en 90 verbeterde de relatie tussen Israël en Rusland. Na de val van de Sovjet-Unie in 1991 werd Rusland een belangrijke partner van Israël. Rusland leverde wapens en technologie aan Israël en er ontstonden nauwe economische banden tussen de twee landen.

De huidige situatie tussen Israël en Rusland

De laatste jaren zijn er echter veel ontwikkelingen geweest die de relatie tussen Israël en Rusland hebben beïnvloed. Een belangrijke factor is de oorlog in Syrië. Rusland steunt het regime van president Bashar al-Assad in Syrië, terwijl Israël zich richt op het bestrijden van Iraanse troepen en Hezbollah-strijders in Syrië.

Israël heeft verschillende keren luchtaanvallen uitgevoerd op Iraanse doelen in Syrië. Dit heeft geleid tot spanningen tussen Israël en Rusland, omdat Rusland militairen heeft gestationeerd in Syrië en Israëlische luchtaanvallen als een bedreiging ziet voor de Russische militairen.

Een ander belangrijk punt van spanning tussen Israël en Rusland is de levering van geavanceerde wapens aan Syrië. Rusland heeft de afgelopen jaren geavanceerde luchtafweersystemen geleverd aan Syrië, waaronder de S-300 en S-400. Israël ziet deze wapens als een bedreiging voor hun luchtmacht en heeft Rusland gevraagd om deze wapens niet aan Syrië te leveren.

De toekomst van de relatie tussen Israël en Rusland

De toekomst van de relatie tussen Israël en Rusland is onzeker. Beide landen hebben verschillende belangen in Syrië en er zijn veel spanningen tussen de twee landen. Toch zijn er ook nog steeds economische banden tussen Israël en Rusland en zijn er nog steeds mogelijkheden voor samenwerking.

Israël zal echter voorzichtig moeten zijn met het uitvoeren van luchtaanvallen op Iraanse doelen in Syrië, omdat dit kan leiden tot verdere spanningen met Rusland. Rusland zal op zijn beurt moeten afwegen of het leveren van geavanceerde wapens aan Syrië opweegt tegen de mogelijke gevolgen voor de relatie met Israël.

Conclusie

De relatie tussen Israël en Rusland is altijd al complex geweest en de laatste jaren zijn er veel ontwikkelingen geweest die de relatie hebben beïnvloed. De oorlog in Syrië en de levering van geavanceerde wapens aan Syrië zijn belangrijke punten van spanning tussen de twee landen. Toch zijn er nog steeds mogelijkheden voor samenwerking en zal de toekomst van de relatie tussen Israël en Rusland afhangen van hoe beide landen omgaan met deze spanningen.

Gerelateerde onderwerpen